Vredeslicht

Sinds 2013 gaan wij het tweede weekend van december met stafleden en jeugdleden van Scouting Johannes Vianney naar Oostenrijk om het Vredeslicht op te halen. Voor veel mensen in Nederland een onbekend vlammetje, maar zo niet bij andere Europese landen waar hele tv-programma’s gewijd worden aan “das Friedenslicht (Licht ins Dunkel)” en waar o.a. op vele buitenlandse treinstations het Vredeslicht wordt doorgegeven. 

Het Vredeslicht is een vlam die elk jaar in Bethlehem wordt opgehaald en naar Oostenrijk wordt gebracht. In Oostenrijk wordt elk jaar een kind uitgekozen dat speciaal naar Bethlehem mag gaan om uit de geboortekerk de vlam op te halen. Vervolgens wordt deze vlam in Oostenrijk verdeeld onder ruim duizend scouts uit alle windstreken van Europa. Zij nemen allemaal de vlam in ontvangst en nemen hem brandend mee naar hun eigen land om het daar verder te verspreiden. Deze traditie bestaat al sinds 1986. 

De saamhorigheid in Wenen, de belevenis dat zoveel scouts de moeite doen om dit vlammetje te komen halen èn brandend mee naar huis nemen maakt een onuitwisbare indruk op ons als leiding maar ook op onze scouts. 

Elk jaar zijn tijdens de Vredeslichtceremonie in Wenen uit zo’n 20 landen scouts aanwezig, zoals uit Groot-Brittanië, Spanje, Portugal, Zwitserland, Polen, Tsjechië, Slovenië, België, Luxemburg, Duitsland, Roemenië en Oekraïne. 

In 2014 mocht Jens, lid van onze scoutinggroep Johannes Vianney uit Eindhoven namens Nederland het Vredeslicht in Wenen in ontvangst nemen en in 2018 was Hannah, eveneens een lid van onze scoutinggroep, uitverkoren voor deze bijzondere taak. Het is voor ons heel speciaal dat een jeugdlid Vredeskind mocht zijn, dat geeft een extra leuk sfeertje aan deze toch al bijzondere reis. 

WAT DOEN WIJ NA TERUGKOMST UIT OOSTENRIJK MET DIT VREDESLICHT? 

Sinds 2014 nemen wij deel aan de Fakkeltocht op 24 december in Eindhoven. Samen met de Wereldvredesvlam mogen wij daar met het Vredeslicht de eerste fakkel aansteken die de burgemeester of een van de wethouders vasthoudt. Vervolgens lopen wij met de leden van onze scoutinggroep voorop in deze fakkeltocht en sluiten alle deelnemers, en dat zijn er jaarlijks zo’n 3000-5000, daarachter aan. 

Wij vinden het elk jaar een voorrecht dat we met deze fakkeltocht meelopen. Het is een indrukwekkend evenement op kerstavond waarbij het gevoel van samenzijn en erbij horen heel erg groot is. En het is telkens een erg mooie ervaring dat er zoveel mensen aanwezig zijn, ondanks de soms barre weersomstandigheden. 

Sinds 2019 plaatsen wij op 24 december Vredeslichtkaarsen op de 24 aanwezige struikelstenen op Landgoed de Grote Beek. Dit is naar aanleiding van een oproep om op kerstavond lichtjes te branden op oorlogsgraven. We delen de namen en verhalen van de Joodse slachtoffers met onze jeugdleden zodat zij weten waarom deze struikelstenen op het landgoed geplaatst zijn. 

Verder verdelen wij het Vredeslicht onder onze scoutingleden en zij delen het weer uit aan hun familieleden. 

Als mensen het fijn vinden om deze vlam, die werkelijk brandend uit Bethlehem gehaald is en door ons vanuit Oostenrijk brandend is meegenomen naar Eindhoven, willen ontvangen dan kunnen ze contact opnemen met onze scoutinggroep via vredeslicht@vianney.nl dan spreken we wat af. 

HOE IS DE TRADITIE RONDOM HET VREDESLICHT ONTSTAAN? 

Rond kerst zijn veel mensen bezig met goede wensen en draaien acties voor goede doelen op volle kracht. Zo was er ook in 1986 in Oostenrijk een actie rond kerst voor gehandicapte kinderen. Deze actie 'Licht ins Dunkel' van de Oostenrijkse omroep ORF was de aanleiding voor de actie 'Vredeslicht'. In dat jaar vertrok de directeur van de ORF, dhr. Obermayer, samen met 14-jarige gehandicapte kinderen naar Israël om het vredeslicht te ontsteken aan de vredesvlam in Bethlehem. Per vliegtuig ging dit licht naar Linz om daar verspreid te worden door groepen die zich spontaan hadden aangemeld waaronder de Oostenrijkse Scoutingorganisatie. De actie Vredeslicht was geboren. 

Scouts zorgen vanaf het begin van de actie voor de verspreiding tot in de kleinste dorpen. In 1988 verliet het Vredeslicht voor het eerst Oostenrijk en brachten Scouts het naar Duitsland, Italië, Frankrijk en Zwitserland. In 1989 na de val van de Berlijnse muur bereikte het Vredeslicht via Scoutingleden de voormalige communistische buurlanden. In 1996 kwam het vredeslicht voor het eerst naar Nederland. Wat klein begon is vandaag de dag uitgegroeid tot een grote Internationale actie die door Scoutinggroepen over de hele wereld wordt ondersteund. Afgelopen jaar kwamen 5.000 Scouts vanuit 25 Europese landen naar Oostenrijk om het licht persoonlijk in ontvangst te nemen, om het vervolgens aan andere groepen door te geven. Zo bereikt het licht in enkele dagen ook landen zoals de Verenigde Staten en Japan. 

Het Vredeslicht is geen magisch symbool dat vrede tovert. Het herinnert ons aan onze plicht ons voor de vrede in te zetten. Het Vredeslicht is een teken van hoop. Het Vredeslicht is in een betrekkelijk korte tijd van een klein lichtpuntje uitgegroeid tot een zee van licht. Miljoenen mensen komen in aanraking met het Vredeslicht. 

Sinds 2013 reizen een aantal stafleden en/of jeugdleden van Scouting Johannes Vianney naar Oostenrijk om het Vredeslicht op te halen. Scouting Johannes Vianney zal dit Vredeslicht uit Oostenrijk brandend houden om op 24 december de eerste fakkel aan te steken tijdens de jaarlijkse fakkeltocht van verdraagzaamheid in Eindhoven. 

Sinds 2019 plaatst scouting Johannes Vianney Vredeslichtkaarsen op de struikelstenen op Landgoed de Grote Beek. Hiermee sluiten wij aan bij een landelijk initiatief om op kerstavond kaarsen te plaatsen op oorlogsgraven.

  • Samenhorigheid

  • Vrede

  • Kerstgedachte

  • Wenen