Back to All Events

Fakkeloptocht bevrijding Eindhoven

De belangrijkste feestdag sinds de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven is de dag waarop Eindhoven bevrijd werd van de Duitse bezetter: 18 september 1944.
Op deze dag trokken geallieerde Britse grondtroepen na zware gevechten vanuit Valkenswaard naar Eindhoven, terwijl vanuit Son Amerikaanse parachutisten via de Fellenoordse overweg het centrum van de stad naderden.

Elk jaar op 18 september herdenkt Eindhoven de bevrijding in 1944 door de Amerikaanse 101-ste Airborne Division en het Tweede Britse leger met het fakkeldefilé in de Eindhovense binnenstad.

Ieder jaar wordt het bevrijdingsvuur, dat door wielrenners uit Bayeux is opgehaald, van het 18 septemberplein naar het Stadhuisplein gebracht. Dit gebeurde vanaf 19.30 uur in een grootse optocht met veteranen, legervoertuigen, diverse muziekkorpsen en sportverenigingen.

De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, ontsteekt met dit vuur de fakkel bij het bevrijdingsmonument op het Stadhuisplein. Het bevrijdingsvuur blijft tot donderdag 10 oktober 2019 branden.

Wij verzamelen met onze leden voor de ingang van de Bijenkorf aan het 18 Septemberplein in Eindhoven.

Earlier Event: August 31
Overvliegen
Later Event: September 21
Geen groep ivm ScoutIn